A Magyar Vitorlás Szövetség COVID-19 tájékoztatója

Kérdések és válaszok
A koronavírus járvány miatt kialakult helyezettel kapcsolatban

1 Utolsó frissítés időpontja: 2020. 03. 25.

Mi az a koronavírus?

A nevüket az elektronmikroszkóppal látható, koronára emlékeztető, felszíni kitüremkedéseik alapján kapott koronavírus törzsek, alapvetően az állatoknál fordulnak elő, némelyek képesek az emberben is fertőzést okozni. Az új koronavírust (SARS-CoV-2) Kínában azonosították 2019 végén. Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease - koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezik.

Mik a tünetei?

A leggyakoribb tünetek az influenzához hasonlóak: láz, száraz köhögés és fáradtság. Jelentkezhet ezen kívül orrfolyás, orrdugulás és izomfájdalom is egyes esetekben. Ha elkapta a vírust, a tüneteket fokozatosan tapasztalhatja magán, ez azonban nem feltétlenül teljesül. A tapasztalatok alapján vannak, akik szinte tünetmentesen, lényegében lábon kihordják a koronavírust. Komolyabb problémákat az idős embereknél és krónikus betegeknél okoz, gyakorlatilag pont ugyanúgy, mint a hagyományos influenza. Súlyos tünetek leggyakrabban azoknál jelentkezhetnek, akiknek már meglévő egészségügyi problémái vannak: például magas vérnyomás, kardiológiai problémák, cukorbetegség.

Miért rendeltek el itthon egészségügyi vészhelyzetet?

A koronavírus-járvány közösségben terjed a leggyorsabban. Ezért a kormány 2020. március 11-én a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletével Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. Komoly, a csoportosulásokat korlátozó intézkedések léptek életbe a vendéglátóhelyekre és üzletekre, tilos a rendezvények szervezése, a mozik és más kulturális intézmények látogatása. Létszámtól függetlenül tilos a zárt és szabadtéri rendezvények, valamint gyűlések szervezése. Sportrendezvény nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartható meg.

Megtarthatóak-e nézők nélkül a vitorlásversenyek?

A 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet értelmében 2020. március 17-étől egyetlen - korábban már engedélyezett - vízirendezvény sem tartható meg, hiszen ott sem a szervező, sem résztvevő, sem néző nem tartózkodhat!

Érvényes engedélyem van a rendőrségtől, akkor sem?

A rendőrségi engedélyező határozat 3.9 bekezdése alapján „a résztvevőket közvetlenül fenyegető /időjárási , stb./ veszély esetén a vízirendészet illetve a felelős rendező jogosult a rendezvény megtartását vagy folytatását a helyszínen felfüggeszteni;". A rendkívüli helyzetre és az életbe léptetett jogszabályokra tekintettel a szervezők és a felelős rendező nem tarthatja meg a rendezvényt, amit a rendőrség ellenőriz.

Mi lesz így a versenyszezonnal?

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége 2020. március 19-én arról döntött, hogy a 2020. évi versenyszezon kezdetét határozatlan ideig elhalasztja. Ennek oka, hogy a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság minden eddig benyújtott vízi rendezvény engedélyét felfüggesztette és új engedélyt nem ad ki a korlátozó intézkedések feloldásáig, így vitorlásverseny határozatlan ideig nem szervezehető.

Meg lehet-e rendezni a versenyeket későbbi időpontban?

A MVSZ elnöksége a versenynaptár összeállítás szabályait módosította azzal, hogy lehetőséget ad a vészhelyzet feloldását követően bizonyos versenyek megrendezésére, továbbá munkacsoportot állít fel az MVSZ versenyrendszerét érintő javaslatok kidolgozására. Az MVSZ jelenlegi álláspontja szerint a vészhelyzet elhúzódása esetén nem minden elhalasztott verseny rendezhető majd meg, hiszen az egyébként is sűrű versenyszezon az évad kitolásával sem tenné ezt lehetségessé. A fent említett munkacsoport ad majd javaslatot az elnökségnek - a szervezőkkel és osztálykapitányokkal folytatott egyeztetést követően - a kiválasztott versenyek listájára.

Mi lesz a Kékszalaggal?

A MVSZ munkacsoportja megvizsgálja annak lehetőségét, hogy egyes kiemelt versenyeket (például a Kékszalagot is) új, későbbi időpontra helyezzen át, amikorra várhatóan az egészségügyi vészhelyzet feloldásra kerül.

Mi lesz a kisebb klubok által szervezett amatőr versenyekkel?

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet értelmében a vízirendezvények megrendezését felfüggeszti, újabb engedélyeket a rendelkezés feloldásáig nem ad ki.

Kedvtelési célból sem lehet kimenni a vízre?

Az MVSZ elnökségének döntése a versenyrendszerben szereplő versenyekre vonatkozik, a kedvtelési célú hajózásra nem. Ugyanakkor a megelőzés szempontjából elengedhetetlen, hogy mindenki felelősen döntsön a tartózkodási helyéről és az esetleges fertőzésveszély elkerüléséről a kikötők vonatkozásában is. Felhívjuk a vitorlázók figyelmét arra, hogy a kikötők, klubok szabályozásait maradéktanul tartsák be!

A nem versenyrendszerben lévő szabadidős versenyeket meg lehet tartani?

A 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet értelmében „rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos". Erre tekintettel egyetlen - korábban már engedélyezett - vízirendezvény sem tartható meg.

Mi történik akkor, ha mégis megtartjuk a versenyt?

A rendőrség a helyszínen a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a résztvevők élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető, tömeges megbetegedést okozó humánjárvány veszélyre hivatkozva a rendezvény megtartását megtiltja, az ott megjelentekkel szemben rendőri intézkedést kezdeményez. Mindenki, aki ilyenkor a rendezvény helyszínén tartózkodik, szabálysértést követ el és 5 000-től 500 000 forintig terjedő bírsággal sújtható.

Az őszi időpontra kiadott engedélyek sem érvényesek?

Amennyiben a járványveszély megszűnte után a Kormány a veszélyhelyzetet megszünteti (vagy időközben megszüntette), illetve a rendezvényekre vonatkozó teljes körű tilalmat módosítja (enyhíti), és ez az engedélyezett vízirendezvény tervezett időpontja előtt következik be, akkor természetesen a rendezvény az engedélyező határozatban foglaltak alapján, a hatályos jogszabályok szerint megtartható.

Ha a vízirendészet nem ad ki engedélyeket a versenyek megrendezéséhez, van-e értelme a „vízi rendezvény iránti kérelem" dokumentumot megküldeni a hatóságok számára?

Igen, mert a „vízi rendezvény iránti kérelem"-et a verseny megrendezése előtt minimum 30 nappal meg kell küldeni a hatóságnak, amennyiben a kormány a verseny dátumáig feloldja a korlátozásokat, úgy a rendezvény megtartható.

Lehet-e edzéseket tartani?

Sportolóink, szakembereink és szakvezetőink egészségének védelme elsőrendű prioritás, ezért tagszervezeteinknek azt javasoljuk: az utánpótlás korú sportolók közös edzésmunkáját függesszék fel, a képzést online eszközök és előre elkészített edzéstervek segítségével távoktatásban valósítsák meg.

A felnőtt sportolók edzhetnek?

Jelen információink szerint olyan korlátozásra nem került sor, amely akadályozná az edzéseken történő részvételt, de nyomatékosan kérjük az adott tagszervezet, kikötő egészségügyi előírásainak maximális betartását! Javasoljuk, hogy a kikötő, klub területére csak a munkavállalók és előre egyeztetett feltételekkel a sportolók és a bérlők léphessenek be, ők is csak kis létszámban. A támogatószemélyeket ne engedjék a klub területére és ezt szigorúan ellenőrizzék.

Mi lesz azokkal a klubokkal a zárlat alatt, akik a tagdíjakból és nevezési díjakból tartják fenn magukat?

Tisztában vagyunk azzal, hogy a tagszervezeteinket rendkívül nehéz pénzügyi helyzetbe hozza a döntés. Az MVSZ munkacsoportja felméri a vészhelyzet sportágra gyakorolt hatásait és javaslatokat dolgoz ki a szóba jöhető kárenyhítési megoldásokra.

Mi lesz a Balatonra tervezett nemzetközi versenyekkel?

Felvettük a kapcsolatot minden kiemelt jelentőségű nemzetközi verseny szervezőivel és megkezdtük az egyeztetéseket a versenyek megrendezésével, esetleges elhalasztásával kapcsolatosan. Az egyeztetések eredményéről az MVSZ és a szervezők kommunikációs fórumain folyamatosan tájékoztatást adunk.

Mi a szövetség véleménye a tokiói olimpia elhalasztásáról?

Mi lesz a magyar vitorlázók olimpiai felkészülésével?

Az olimpiára már kvótát szerző magyar élsportolók (Berecz Zsombor, Érdi Mária, Vadnai Benjámin) és a kvótára még esélyes vitorlázók (Gyapjas-testvérek) felkészülési programját a döntés tükrében újra kell tervezni, amelyet a Magyar Vitorlás Szövetség minden rendelkezésére álló eszközzel támogat majd. A következő napokban felvesszük velük a kapcsolatot és megkezdjük az egyeztetéseket a programok újratervezése kapcsán.

A Titkárság a megszokott nyitvatartási rend szerint üzemel?

Az MVSZ Titkárságának alkalmazottai egészségük megőrzése és a vírus terjedésének meggátolása érdekében otthoni munkavégzéssel látják el feladataikat, így a budapesti irodában az ügyfélfogadás határozatlan ideig szünetel. Munkatársaink e-mailben és az ismert telefonszámokon állnak rendelkezésükre. A levelek fogadása és küldése továbbra is megoldott, azonban a szükséges mértékben korlátozott.

Hogyan tudok most sportorvosi engedélyt kiváltani?

Az Országos Sportegészségügyi intézetben a sportorvosi vizsgálatok határozatlan ideig szünetelnek. Ugyanígy az Országos Sportegészségügyi Hálózat (Sportorvosi Hálózat) sem a központi telephelyen, sem pedig vidéken nem végezhet sportorvosi vizsgálatot az ellenkező utasítás megérkezéséig. A OSEI tájékoztatása szerint kidolgozás alatt van egy olyan ellátási forma, amely nem igényel közvetlen egészségügyi dolgozó- és betegkapcsolatot, ennek megvalósulásáról tájékoztatjuk majd a sportolókat.

Ha van előjegyzésem sportorvosi vizsgálatra, az érvényét vesztette?

2020. március 16-ától az OSEI valamennyi járóbeteg szakellátást végző rendelése, valamint a fekvőbeteg osztályok nem végezhetnek tervezett ellátást, így valamennyi kiadott előjegyzési időpont automatikusan érvényét veszítette. Ugyanígy az Országos Sportegészségügyi Hálózat (Sportorvosi Hálózat) sem a központi telephelyen, sem pedig vidéken nem végezhet sportorvosi vizsgálatot az ellenkező utasítás megérkezéséig.

Van lehetőségem versenyengedélyt kiváltani?

Igen, a tagszervezetek a megszokott módon online a VIHAR rendszeren keresztül továbbra is igényelhetnek versenyengedélyt a sportolóik részére.

A versenyengedély-kártyát milyen módon tudom átvenni?

Átmenetileg a versenyengedély-kártyák kiadása szünetel, a kártyák elkészültéről minden sportolót értesítünk. Átvételük a vészhelyzet feloldását követően lehetséges, amelyről további tájékoztatást küldünk az érintetteknek.

Elkészült az új hajólevelem/meghosszabbították annak érvényességét, rögzíthetem most a VIHAR rendszerbe?

Természetesen igen, a Titkárság munkatársai továbbra is minden a VIHAR rendszerbe feltöltött dokumentumot fogadnak. Amennyiben a hajó Önhöz van rendelve, a megszokott módon legyen kedves feltölteni a dokumentumot, amennyiben még nem, kérjük a e-mail címre megküldeni szíveskedjen! Kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Igényelhetek „Hirdetésviselési engedélyt"?

Az engedélyek kiadása folyamatos. Hirdetésviselési engedély kérelmét a megszokott módon kérjük a e-mail címre megküldeni szíveskedjen! Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

Új hajót vásároltam, tudom regisztrálni az MVSZ versenyrendszerébe?

A hajóregisztráció a megszokott módon történik, kérjük tájékozódjon az alábbi linken: http://hunsail.hu/hajoregisztracio/felmeresi-szabalyok

Kérhetek-e szakszövetségi igazolást vitorlás sportágban elért eredményről?

A továbbtanuláshoz szükséges igazolások kiadása folyamatos. Az ez iránti kérelmet kérjük a e-mail címre megküldeni szíveskedjen!

Amennyiben a koronavírus járvány kapcsán a vitorlázást érintő további kérdése lenne, kérjük, azt küldje el a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mailre, igyekszünk azokat is megválaszolni. Jelen dokumentumot folyamatosan frissítjük, amint új információkhoz jutunk.

Kiadta: A Magyar Vitorlás Szövetség Titkársága

Budapest, 2020. március 21.

Tags: