A kikötő nincs zárlat alatt

Kedves Sporttársak!

A Magyar Vitorlásszövetség (MVSz) is megszólalt a koronavírus járvány miatt. Holczhauser András főtitkár kijelentette: a sportolók, szakemberek és szakvezetők egészségének védelme elsődleges fontosságú, ezért azt ajánlják a tagszervezeteiknek, hogy utánpótláskorú sportolók közös edzésmunkáját függesszék fel, a képzést online eszközök és előre elkészített edzéstervek segítségével távoktatásban valósítsák meg. Az MVSz elnöksége nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a klubok és kikötők üzemeltetése során minden tagszervezet fokozottan tartsa be a kormány által előírt intézkedéseket. Ezeket a rendőrség kiemelten ellenőrzi, a szabályokat megsértőkkel szemben intézkedést foganatosít és 500 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhat. A Szövetség javasolja, hogy a kikötők és klubok területére a munkavállalók és a sportolók csak kis csoportokban lépjenek be, a szülőket, a nagyszülőket és a támogató személyeket ne engedjék a klub területére és ezt szigorúan ellenőrizzék.

Fenti sorok az alábbi címen olvashatók:

http://hunsail.hu/hirek/elhalasztjak-az-idei vitorlasszezont?fbclid=IwAR19iftbVo23O6yjIjkgW6ePA8YpU8lxO8SIC77SjLSm_HWbK3GfsdpOPfg

Másik mellékletként továbbítjuk az MVSZ 2020.03.21-i tájékoztatóját is.

Mindezekre figyelemmel és egyetértve, a Hajózási Hatóságtól is érdeklődve, értesíteni szeretnénk benneteket, hogy a kikötők zárlat alá helyezéséről egyelőre nincs szó.

Itt nálunk, Ábrahámhegyen néhányan már készülnek a szezonra, de a kikötő forgalma egyelőre gyér. Felhívjuk figyelmeteket arra, hogy a telepre lépve vigyáznunk kell egymás -, de ami talán még fontosabb -  kikötőmestereink egészségének megőrzésére. A fertőződés veszélyének ők fokozottan ki vannak téve, mivel a legtöbb telepre érkező személlyel kapcsolatba kerülnek.

A Balatonnál, így Ábrahámhegyen is kezdetben tapasztalható volt, hogy távolabbról nyaralójukba érkezve, az emberek levetkőzték óvatosságukat. Melegebb napokon korzóvá vált a strand is és a kikötő is. Tagjaink és bérlőink családtagjaikkal és vendégeikkel sétálgattak a kikötőben, „mint a régi szép időkben". Ezt sürgősen be kell fejezni!

Mérlegelve a helyzetet arra jutottunk, hogy akkor tudjuk a kikötő (kikötők) nyitva tartását elősegíteni, ha a következőket mindenki betartja:

A koronavírus járvány miatt elrendelt egészségügyi vészhelyzet vitorlássportot érintő vonatkozásairól a Sportállamtitkárság arról tájékoztatta tagtársainkat, hogy egyelőre a 40 és 41/2020 (03.11) kormányhatározatokban megfogalmazottakon felül más intézkedést nem vezetnek be.

Általánosságban kérünk mindenkit  a Kormány és az Operatív Törzs által hozott és kihirdetett intézkedések legmesszebbmenő betartására.

1. Nem teleptagok és nem bérlők nem léphetnek a kikötőbe.

2. A kihelyezésre kerülő eszközökkel be- és kilépéskor mindenki végezzen kézfertőtlenítést.

3. Csak hajóval kapcsolatos tevékenység céljából szabad a kikötőbe belépni, szabadidő eltöltés és más tevékenységek okán nem.

4. A mászókát és a csúszdát használni tilos!

5. A hajók felkészítési ideje alatt, egy-egy hajóhoz legfeljebb két ember lépjen be a telepre.

6. Mivel rendelkezünk daruval, a vízre tétel folyamatosan, hétköznap is végezhető. Előzetes időpont egyeztetés mellett a tumultus elkerülhető. Aki nem ragaszkodik ahhoz, hogy jelen legyen hajója daruzásakor, adjon megbízást a kikötőmestereknek. Mind az időpont egyeztetés, mind a daruzási megbízás kiadása érdekében vegyétek fel a kapcsolatot Horváth Gáborral, elérhetőségei:

tel.: 06/303779772; e-mail:

Daruzást végezni csak előzetes időpont egyeztetést követően lehet. Felkérés esetén a hajók kiponyvázását, bakokról való leemelését a kikötőmesterek elvégzik, ezzel is csökkenthető a kikötői tartózkodási idő.

7. A telepre megfelelő öltözetben, szükség esetén szájmaszk és kesztyű használata mellett lépjetek be, tartsatok egymástól kellő, legalább 3 méter védőtávolságot. Mindenki hozzon magával kézfertőtlenítő szert.

8. Daruzás során szintén használjunk kesztyűt, maszkot, kerüljétek a csoportosulást. A kikötőmesterek kivételével, a daruhoz közel menni tilos.

9. Tilos a kikötőmesteri irodába belépni és a kávéfőzőt, hűtőszekrényt használni.

10. Tilos a féltető alatt tartózkodni és a padokra leülni, a mólókon sétálni stb.. (Erre azért van szükség, hogy kizárólag munkavégzés céljából lépjetek a kikötőbe. Ezzel is csökkenteni szeretnénk a kikötőben tartózkodók számát és a tartózkodás időtartamát.)

11. Traktort csak a kikötőmesterek vezethetik.

12. Mindenki hozza el saját szerszámait, felszereléseit, eszközeit, ilyeneket csak a hajótokban, vagy a kikötőn kívül lehet tárolni. A kikötőmesterektől szerszámot kérni tilos. Emelőt, kompresszort csak a kikötőmesterek használhatják.

13. Olyan személy, aki közvetlenül nem vesz részt a daruzásban ne tartózkodjon a kikötőben.

14. A kikötő felújítási munkák megtekintését és saját kikötőhelyetek felkeresését halasszátok el akkorra, amikor a hajótok vízre kerül. A felújításokkal és kikötőhelyekkel kapcsolatos kérdéseiteket írásban tegyétek fel, ne a helyszínen érdeklődjetek.

15. Vízre tételt követően, mindenki csak vitorlázás, vagy kárelhárítás céljából lépjen a telep területére.

16. A telepen lévő kifutási naplót vezetni tilos, azonban a kifutást és a beérkezést jelezni kell a kikötőmester felé.

17. Egymás mellett lévő hajókon, sem a szárazon, sem a vízen együtt ne tartózkodjatok, munkát egy azon időben ne végezzetek.

18. Egy vizesblokkot tartunk nyitva, aminek fertőtlenítését naponta több alkalommal végezzük, de javasoljuk, hogy csak a legszükségesebb esetben vegyétek igénybe.

19. Tilos a hajókban aludni, a telepet 18 óra után el kell hagyni.

Kiemelten

20. Nem gondoltuk, hogy külön fel kell hívjuk a figyelmet, de tapasztalataink miatt kénytelenek vagyunk külön kiemelni, hogy aki karanténba kényszerült, az semmilyen okból ne lépjen be a telep területére! Minden szabálytalanság felismerése esetén hatósági eljárást fogunk indítani.

A folyamatosan változó epidémiai helyzet előre nem látható lefolyása miatt további - telepre vonatkozó - korlátozások is bevezetésre kerülhetnek a Vezetőség döntése alapján.

Nem kizárható, hogy a telepre való belépés lehetőségéről további  intézkedésekre kényszerülünk, erről külön értesítést küldünk.

Tájékozódás céljából tanácsos lehet felkeresni a Nemzeti Közlekedési Hatóság Hajózási Szakterület - Hajósoknak szóló hirdetmények internetfelületet is.

Annak érdekében, hogy feltétlenül ne kelljen a kikötőt bezárni, a fentieket tartsátok be! Amennyiben a tagok, vagy bérlők szabályt követő magatartásának hiánya miatt, az egyesületet, és/vagy a kikötőt bármely hatóság megbünteti, azt az elkövető(k)re áthárítjuk és kezdeményezzük tagságának egy évre való felfüggesztését, illetve a hajóhely bérletét felmondjuk.

Ábrahámhegy 2020. március 24.

Köszönettel:

Vezetőség

Tags: